2025-04-17

I omgångar under 1880-talet flyttade Carl Åberg sin bagerirörelse till större lokaler vid Svartbäcksgatan 38-40 på mark som senare lades samman med kvarteret Heimdal. Den storskaliga brödproduktionen på Åbergska gården upphörde 1888 och bageriarbetarna flyttade därifrån. Åbergs yngste son, Edvard, fick med tiden en allt större roll i bagerirörelsen och upptogs den 9 januari 1895 till delägare i firman. Vid tiden var Carl Åbergs bageriaktiebolag Uppsalas näst största bageriverksamhet, efter Mathias Dubois bageri. Carl Åberg avled 1913 och därefter leddes den anrika bagerirörelsen av Edvard Åberg fram till avvecklingen 1917. Ett par år senare sålde familjen Åberg gården i kvarteret Kornhuset.

Läs gärna om Åbergs bageri på Uppsala industriminnesförenings hemsida https://www.uppsalaindustriminnesforening.se/abergs-bageri/. Inlägget där baseras framförallt på Roland Agius text från 2008 om bagerirörelsens utveckling i Uppsala. Till viss del har även mina studier i Åbergska gårdens historia använts.
Källor:
Asgari, M. Då ett bageri var ett helt litet samhälle – En krönika av Märta Tamm-Götlind
Asgari, M. Hemma hos bagarmästaren – Gropgränd 5
Tidningen ”Upsala”, 1895-01-12
Uppsala industriminnesförening (om Carl Åbergs bageri)